Sedentarismul: cel mai dur adversar al grinderului. Cum il putem invinge?

De ce este sedentarismul un adversar al jucatorului de poker si cum il putem bate Doctorii ne spun ca miscarea face bine si ca sedentarismul este rau pentru noi, dar rareori ne si explica de ce.

Asa ca hai sa facem o plimbare scurta ca sa vedem cum sedentarismul (mai ales in forma cunoscuta de jucatorul de poker - statul pe scaun) ne afecteaza :

1. SCADE CONCENTRAREA
Cand stai pe scaun pentru o perioada indelungata, toate functiile corpului incetinesc, implicit si activitatea cerebrala.

2. PROBLEME CERVICALE
Postura incorecta duce in timp la aparitia durerilor la nivelul gatului, care se pot intinde pana in zona omoplatilor, dureri sacaitoare care, la un moment dat, cronicizandu-se, iti vor afecta chiar si calitatea somnului, ducand la insomnii, si implicit la instalarea unei stari de oboseala permanenta.

3. PROBLEME ALE SPATELUI INFERIOR
Discurile tale intervertebrale sunt facute sa fie elastice pentru a absorbi socurile, ele comportandu-se ca un burete in timpul miscarii, primind suficient sange si nutrienti, care le vor mentine elasticitatea.
Stand foarte mult pe scaun, le vei presa pentru mult timp, ele devenind mult mai rigide, neputand sa-ti mai protejeze optim spatele in timpul altor activitati, riscul major fiind hernia lombara.

4. PROBLEME LA NIVELUL PICIOARELOR
Daca stai perioade lungi, mai ales cu picioarele stranse sub scaun (deci la un unghi mai mic de 90 de grade), scade nivelul circulatiei la nivelul gambelor, ajungandu-se in timp la dezvoltarea varicelor, in cazurile grave ajungandu-se pana la aparitia trombozelor.
Miscarea, sub forma ei cea mai simpla - mersul, creste densitatea osoasa la nivelul picioarelor, reducand riscul aparitiei osteoporozei (probabil cea mai cunoscuta afectiune datorata osteoporozei este fractura de sold), in timp ce statul pe scaun are efecte contrare.

5. PROBLEME CARDIACE
Incetinindu-se circulatia sangelui, se incetineste si viteza de circulatie a colesterolului rau, sedentarul fiind mai predispus la blocarea arteriala, adica la infarct miocardic sau angina pectorala, mai ales in conditiile unei alimentatii necorespunzatoare.

6. SEDENTARY DEATH SYNDROME (SeDS)
Intrat recent sub lupa cercetatorilor, acest sindrom cuprinde de fapt o suma de afectiuni cronice, care duc la deces prematur. Diabetul de tip 2, colesterolul marit, sunt cateva afectiuni ce fac parte din SeDS care pot fi combatute prin miscare.

In privinta statului excesiv pe scaun, recomandarile mele sunt :

- alege-ti un scaun cat mai fiziologic configurat, cu reglaj lombar pentru sustinerea intr-o pozitie corecta a spatelui
- indiferent de scaunul de birou, nu sta in pozitii fanteziste. Grinderii sa-si aduca aminte ca sunt la serviciu, nu la bar !
- monitorul sa fie reglat in asa fel incat atunci cand stai cu spatele drept si privirea inainte, sa focalizezi pe cat posibil centrul monitorului
- coatele sa aiba o deschidere de 90 de grade, astfel incat sa evitam aparitia simptomelor sindromului de tunel carpian la nivelul mainii care manipuleaza mouse-ul. Din cand in cand scutura-ti cateva secunde bratele, cu palmele deasupra nivelului capului
- genunchii sa formeze un unghi ceva mai mare de 90 de grade, in acelasi timp jucandu-te cu talpile de parca ai conduce (ambreiaj, frana..., ai prins ideea !), pentru a mari circulatia la nivelul gambelor.

Sfaturi generale privind sedentarismul:

- fa miscare pe o baza constanta (de minim trei ori pe saptamana - pentru un impact evident asupra starii de sanatate).


- indiferent de tipul de sport ales, ar fi de preferat ca macar primele sedinte sa fie facute sub supravegherea unei persoane avizate (o sa radeti, dar desi alergarea pare cel mai la indemana sport, majoritatea oamenilor nu stie sa alerge corect, alegandu-se cu probleme de spate, glezne, genunchi, samd).

- incearca sa ai o alimentatie cat mai curata, pentru ca la un moment dat, daca esti sedentar, iar alimentatia este la pamant, nici macar faptul ca ai 30 de ani nu te va salva.